Af Tim Aaslet og Karl Emil Henningsen-Hansen
I Vejen holdes kultur og teater begivenheder i Troldesalen, som er en del af Vejen Idrætscenter. Torsdag aften i start februar stod den på folkekomedie i form af ”Eks-mænd”.
Allerede før stykket starter, er stemningen god blandt de fortrinsvis ældre mennesker, som er taget i teateret i aften. Folk hilser og snakker på kryds og tværs. Nogle stopper endda op og venter på dem de kender i gangen.
”Jeg føler mig ret ung når jeg kigger rundt” siger 48-årige Tina Elisabeth Jensen
”Det er jeg måske også” griner hun.
Tina Jensen havde givet billetter til stykket i julegave til 57-årige Dorthe Nielsen, derfor er de taget i teater sammen for at få en hyggelig aften. Dorthe tager ofte i teateret, mens Tina prøver at blive bedre til det.


En anden lokal borger, Susan Thomsen på 61 elsker at tage i teateret
”Jeg har været i teater i Vejen, København, Fredericia, Esbjerg. Mange steder”
Susan mener, at Vejen Idrætscenters kultur aftener gør noget for sammenhængskraften i lokal samfundet.
Med det, begynder folket at bevæge sig ind i salen og gøre sig klar til forestillingen.
Grin og klap i stride strømme
Stykket ”Eks-mænd” er en komisk skildring af to vidt forskellige midaldrende mænd på en rejse gennem Europa fra Nord-Spanien til København. Hurtigt i fortællingen opdager de to mænd, at de endda har været gift med den samme kvinde.
Relaterbar humor for en ældre målgruppe spillede en væsentlig rolle i fortællingen. Den lander ofte gange hos tilskuerne som klapper og griner med på mange jokes og one-liners.
Det er tydeligt at mange er kommet for at grine. Man siger jo at smilet er den korteste afstand mellem mennesker. Det er så sandeligt også tilfældet i aften i Vejen.
En af aftenens største grin kommer da der bliver lavet sjov med moderne kunst. På scenen diskuterer de to hovedkarakterer den kunsteriske betydning af et værk, hvor en banan var sat fast til en væg med gaffa-tape.

I en anden scene, bliver en af karakterene beskrevet som ”pigesur”, uden at det vækker en forargelse blandt det generelle publikum.
I stedet har de travlt med at holde i hånden med deres nærmeste og nogle hviler deres hoved på skuldren af deres sidemakker.
Et gentagende tema i stykket er de to karakteres interesse i bands, henholdsvis The Doors og Stig Rossen. Referencer som går rent ind hos publikum.
I slutningen af stykket, rejser først forreste række sig og giver en stående klapsalve, hvorefter bølgen af klap spreder sig til hele salen.
Tak for i aften
På trods af den stående klapsalve, er det ikke alle blandt publikum som bryder sig lige meget om forestillingen. Man hører flere snakke med deres nærmeste om hvorvidt stykket ikke havde nok grin.
Flere havde regnet med at det ville lægge sig mere op af revy-genren som stykkets to skuespillere er kendt for. Der var dog nok grin og tåkrummende situationer til at folk forlader teateret tilfredse.
Folk henter deres overtøj imens de siger farvel til alle deres lokale medborgere. Det skaber en smule trængsel i den smalle gang omkring gadaroben. Folk har ikke travlt med at komme ud. De vil hellere snakke.
Til sidst går unge mennesker rundt i Troldesalen og sætter stole på plads. De rydder op efter en hyggelig aften med grin i Vejen.
Skriv et svar