Fra koldkrigsbunker til ungdomslegeplads

I 25 år stod koldkrigsbunkeren ved Vejen Idrætscenter tom. Den tiltænkte kommandocentral kom heldigvis aldrig i brug, og i stedet for at fylde bunkeren op med sand valgte man at fylde den op med glade og aktive unge.

Tekst og foto af: Vicktoria Vorre

Campusleder af Campus Vejen, Mikkel Hviid har siden november 2021 haft ansvaret for koldkrigsbunkeren. Hans vision er at forvandle bunkeren til en ungdomslegeplads og give de unge i Vejen Kommune et sted at mødes og hygge sig med forskellige aktiviteter.

Lige nu er koldkrigsbunkeren ved Vejen Idrætscenter aflagt og bliver brugt til opmagasinering og opholdssted for udsatte unge, som kommer og spiller Playstation en sjælden gang om ugen. Det vil Campusleder fra Campus Vejen, Mikkel Hviid lave om på. Han vil renovere bunkeren og åbne op til omverden. Arrangere forskellige aktiviteter og fylde bunkeren op med glade og aktive unge. 

Bunkerens historie
I udgangen af Den Kolde krig (1987) byggede man, som et væsentligt led i civilforsvarets beredskabsplanen, seks identiske støttebunkere rundtom i Danmark, som skulle fungere som kommandocentral for civilforsvaret. Disse støttebunkere kostede hver især 2,1 millioner kroner og blev bygget i henholdsvis Vejen, Tønder, Aars, Morsø, Tinglev og Grenå. Bunkerne havde en størrelse på 192 m2 og kunne rumme optil 28 fuldvoksende mænd. 

Senere blev det offentliggjort, at bunkeren i Vejen også var med i evakueringsplanen for Prins Joachim og familien hvis der skete noget i Møgeltønder. Denne information blev, i mange år, holdt hemmelig for omverden af sikkerhedsmæssigeårsager. 

Indgangen til koldkrigsbunkeren ved Vejen Idrætscenter, som blev bygget i 1987. Den gang var trappen det eneste man kunne se af bunkeren. Resten var gemt væk under jorden. 

Bunkerne kom heldigvis aldrig i brug og efter de havde stået tomme i 25 år, besluttede man flere steder at nedlægge kommandocentralen og fylde bunkerne op med sand. Men sådan skulle det ikke gå for bunkeren ved Vejen Idrætscenter. “Mange steder i landet er bunkerne fyldt med sand. Vi har fyldt vores bunker med alment formål. Det synes vi er fedt”, lød det fra centerleder Jakob Sander da de tilbage i 2013 forvandlede bunkeren til et samlingssted for foreningsløse skatere, mountainbikes, trickcyklister og landevejscyklister.

Jakob Sander fortæller desuden, at man gravede bunkeren fri, åbnede op til omverden og indførte vinduer og døre, så der kunne komme dagslys ind til brugerne. Man beholdte de oprindelige ydermure, men fjernede alt andet. Bunkeren er sidenhen blevet brugt som ramme for foreningsliv og til lageringsplads af crossfitudstyr, cykler, møbler mv. 

Campus Vejen skaber oplevelser og fællesskaber
I november 2021 overtog Campus Vejen lejemålet af bunkeren. Campus Vejen er et fællesskab bestående af uddannelsesinstitutioner og samarbejdspartnere, der sammen har til formål at skabe et stærkt ungemiljø i Vejen Kommune, hvor oplevelser og fællesskab går hånd i hånd. De har store visioner om at forvandle bunkeren til et fantastisk samlingspunkt, som kan benyttes til alle former for aktiviteter. 

“Der er store planer med det her sted!”, siger campusleder, Mikkel Hviid begejstret til Askov Bladet.

Mikkel har været campusleder i Campus Vejen i 3 år og står for al dagligedrift. Han fortæller hvordan han sammen med et campusråd, bestående af elever fra de forskellige uddannelsesinstitutioner, skaber fælleskaber, aktiviteter og gør idéer til virkelighed. 

Campusleder af Campus Vejen, Mikkel Hviid har store visioner om bunkerens fremtid. 
Han drømmer om et samlingssted for glade og aktive unge i Vejen Kommune.

“De unge står selv for at arrangere de forskellige aktiviteter. De skal selv gøre skolerne opmærksomme på eventet, hvortil de laver plakater og holder styr på budgetter. Det har en kæmpe værdi for de unge studerende”, siger Mikkel og tilføjer: “De har et budget på 40.000 kr. om året til at afvikle aktiviteter, som de selv skal råde over. På den måde får de unge et kæmpeansvar, som både er lærerigt og sjovt for de unge at være en del af”.

Bunkeren er et helt nyt projekt for Campus Vejen, og derfor er der endnu lang vej, før bunkeren står klar til de første aktiviteter.

“Første skridt er, at få gjort bunkeren i stand. Få malet og gjort folk opmærksomme på bunkerens eksistens”, siger Mikkel og tilføjer: “Herefter skal vi i gang med at arrangere forskellige aktiviteter i bunkeren. Det kan være alt lige fra banko-, film- og hyggeaftner til klassefester og spilcaféer”. 

Campus Vejen er støttet af Vejen Kommune og får derudover penge fra skolernes medlemskontingenter. Derfor kan de gøre det hele gratis og holde dørerne åbne for alle. “Alle unge fra 7. klasse til de har afsluttet en ungdomsuddannelse er velkomne”, siger Mikkel og fortæller, at Campus Vejen har været med til at skabe stort fælleskab og samarbejde på tværs af de forskellige uddannelser. Hvilket har gjort det nemmere for medlemmerne at kommunikere.

I dag består Campus Vejen af alle 7 folkeskoler i kommunen samt gymnasiet, handelsskolen, 10. Klassecenteret, FGU og SoSu-afdelingen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: