Invictus Games: en mere tålelig tilværelse

Af Karoline Børjesson Barnkob og Mads Klausen

Bubbybirk og holdkammeraterne dribler med bolde, griner og krammer i Vejen Idrætscenter mens de træner til Invictus Games.

Invictus Games deltager Bubbybirk

“Vi er her alle sammen med det samme formål og har alle sammen i en eller anden form de samme udfordringer og forstår hinanden fordi vi alle er soldater” 

I år skal 59-årige Bubbybirk Storm Norlie Johannsen afsted for anden gang. Denne gang deltager han i siddende volleyball og bueskydning. Selvom han ikke skulle havde deltaget i år, valgte han alligevel at tage med på et afbud, da muligheden for fælles sport har givet ham hjælpen til at komme ud. Bubbybirk var udsendt i midten af 90’erne til Balkan og til Irak i starten af 00’erne.

I dag lider han af PTSD og har blandt andet problemer med sociale situationer. 

“Jeg kan blive overvældet over at skulle ud af døren“, udtaler han og fortæller hvordan samværet og sociale forhold under Invictus Games hjælper ham til overkomme hans sociale udfordringer. 

Bubbybirk beskriver alle deltagernes fælles baggrund som den væsentligste betydning for fællesskabet og ønsket om rehabilitering. Efterfulgt af en hurtig bemærkning fra en holdkammerat som Bubbybirk kalder sin ufrivillige sengekammerat, dog med et smil på læben. Kommentaren bevidner endnu engang det fælles samvære som er tanken bag Invictus Games.

“Min PTSD gør at jeg i stigende grad isolerer mig. Jeg skal øve mig i at være sammen med andre mennesker”, siger han, og selvom Bubbybirk er i tvivl om projektets indvirken på grund af den fragmentering corona har haft, indskyder han alligevel, at det har hjulpet ham til at melde sig ind i den lokale bueskydnings klub. 

Bubbybirk og holdkammerater varmer op før træning

I 2013 overværede Prins Harry, hertug af Sussex, Warrior Games; en række turneringer for amerikanske veteraner. Heraf blev han inspireret og startede ideen om Invictus Games, der samler veteraner fra hele verden med diverse skader eller sygdomme. I dag deltager 20 lande. Den sidste weekend i januar øver holdet sig i Vejen idrætscenteret  til Invictus Games  som er en række turneringer for veteraner der afholdes i Haag fra den 16 til 22 April.  

Bubbybirk bemærker at efter denne gang til Haag, kan han ikke stille op igen, da Invictus  har et regelsæt der kun tillader at deltage to gange, da formålet med Invictus og fokuset for Danmark er på rehabilitation og ikke medaljer. Selv beskriver han det samlede formål:

“At komme tilbage til en mere tålelig tilværelse end den man kom fra”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: