Af Benedicte Christiansen & Lucia Pedersen-Campos

Loven om røgfri skoletid er ikke stopklods for elevers tobaksforbrug på Vejen Gymnasium og HF: “Nogle af lærerne har set, at vi står og ryger, men de er sådan lidt ligeglade. Lærerne går selv ud og ryger og spørger: ‘nå, hvor går i så hen og ryger” siger Maria, som er 2.års elev på HF.
Udenfor Vejen Gymnasiums hovedindgang hænger et skilt fra Røgfri fremtid: “Her er vi sammen om en røgfri fremtid. Tak fordi du ikke ryger her”. Modsat skiltet hænger en skraldespand til cigaretskodder. I skolens entré bliver man mødt af en infoskærm, der advarer om negative effekter ved brug af snus, hvilket er et budskab, der ligeledes pryder skolens opslagstavle ved kantineområdet.
Vejen Gymnasium og HF er imidlertid ikke tobaksfri. På skolens udearealer ses med jævne mellemrum snusposer, snus bøtter og cigaretskodder. Affald fra brug af tobaksprodukter ender også indendørs: “Der ligger mange stykker snus under de røde stole. Du kan løfte sædet op, og der er fyldt med snus. Nogle stole var et stykke højere i den ene side, fordi der var så meget snus under sædet” fortæller Maria.
Fakta om loven
– Loven forbyder enhver form for tobak i skoletiden. Det betyder, at man nu hverken må være på eller uden for skolens matrikel i skoletiden og bruge tobak. – Loven trådte i kraft d. 31. juli 2021 på ungdomsuddannelser.Loven gælder for både elever og alle ansatte. – Alle partier i folketinget udover DF, Liberal Alliance og Nye borgerlige var med i aftalen. Kilde: cancer.dk |
Vil ikke være en ‘forbudsskole’
Rektor på Vejen Gymnasium og HF, Lars Bossen, er klar over, at der trods lov om forbud mod tobaksbrug i skoletiden, stadig er et tobak problem på skolen: “Vi er ikke i tvivl om, at brug af tobaksprodukter finder sted på skolen, men vi kan ikke gøre andet, end at sige det er forbudt. Reelt er det et problem, som er umuligt for os at kontrollere, da vi jo ikke kan hive op i folks overlæbe og tjekke for snus” siger han. Bossen forklarer også, at skolen vægter informationskampagner og oplysning højt i kampen for en tobaksfri skole: “Vores plan for at komme problemet til livs er gennem information og plakater. Men hvor vidt man skal gå, er en svær balance. Vi vil ikke føre skræmmekampagner, der kan have den modsatte effekt. Vi vil ikke være en forbudsskole” siger Bossen og afviser også at bruge videoovervågning som et middel til at kontrollere tobaksforbruget på skolen, da det ifølge ham, er en for voldsom indgriben i privatlivet. Skolens indsats mod tobaksbrug inkluderer også et rygestopkursus til afhængige. Ifølge Lars Bossen er der omtrent 0 elever, der har benyttet sig af tilbuddet.
Manglende straf
Bliver man som elev grebet i at bruge tobaksprodukter i skoletiden af en lærer, giver det ifølge rektor Lars Bossen en skriftlig advarsel, som ultimativt kan føre til udsmidning. Udsigten til en advarsel gjorde Maria og hendes veninder påpasselige i starten, men de erfarede, at der ikke var konsekvenser: “I starten af året havde vi en frygt for at få en advarsel. Vi var i tvivl, om vi ville få en straf for det, men det har der ikke været.” fortæller Maria. Rektor Lars Bossen har også bekræftet, at skolen endnu ikke har udstedt advarsler for brug af tobak i skoletiden.
Trods fravær af sanktioner for at bryde tobaksforbuddet skjuler flere elever dog stadig, når de tager snus i undervisningen: “Der plejer man lige at lade som om, man binder sit snørebånd, og så kan man føre en skive snus op under overlæben” fortæller Mathias, som er 2.års studerende på HF. Han og to venner fortæller ligeledes, at før rygeforbuddet stod flere elever udenfor på den store terrasse, som alle kan se ud til fra området, hvor der laves gruppearbejde: “Hvert frikvarter stod der nogle ude på trappen. Nu skal man kun gå 5 meter længere væk” siger Mathias.
En begrænset effekt
Trods forbud mener flere elever på Vejen Gymnasium og HF stadig, at brug af tobaksprodukter i skoletiden bør være op til den enkelte: “At tage snus er ens eget ansvar. Ligesom når man sætter sig ind i min bil. Det er noget, man selv har valgt” siger Mathias og griner til sine venner. Maria mener også, at brug af tobaksprodukter er den enkeltes ansvar, og at skolen desuden aldrig vil kunne komme problemet helt til livs: “Jeg tror ikke, der er noget skolen kan gøre. Det er jo ens eget valg. Tilbage i folkeskolen røg vi, selvom der var rygekampagner. Dér var vi bare en tur på rektorens kontor, og så var vi ude igen. Så skulle vi ringe til vores forældre, og det var det. Det var ikke den slemmeste straf for mig i hvert fald. Selv hvis skolen slog hårdere ned på rygning, vil unge altid bare finde en vej udenom” siger Maria og blinker skælmsk. Selvom Maria er af den overbevisning, at unge altid vil finde en vej udenom, når det gælder tobaksforbrug, er det samtidigt hendes indtryk, at der er færre af de yngre årgange, der ryger: “Man kan godt mærke, at de nye elever har haft forbuddet i folkeskolen. Der er ingen af de nye elever, der ryger” siger Maria. Selvom eleverne oplever, at forbuddet tilsyneladende har haft en effekt for nedbringelsen af antallet af nye rygere, tror de adspurgte elever altså ikke, at loven om røgfri skoletid er den eneste løsning, der skal til for at skabe en røgfri fremtid.
Skriv et svar