Røde Kors er meget mere end en genbrugsbutik; det giver de frivillige et sted at være sociale.

Skrevet af Katrine de Almeida

04/09/2021

Fra venstre mod højre står Karin Frischmuth, Birgit Skou Jessen og Karen Bodil Schmidt.

Karen Bodil Schmidt og Karin Frischmuth er begge frivillige i Røde Kors i Vejen og har været det i mange år. Under corona-nedlukningen var der mange, der savnede det sociale ved at være frivillig. Derfor er de glade for, at butikken igen er åben helt som normalt. Mange af de frivillige er enker og har derfor valgt at være frivillig hos Røde Kors, for at sparke gang i deres sociale liv. På den måde kunne de nemlig komme ud af huset og møde nye mennesker. Derfor var corona-nedlukningen også ekstra hård, for de frivillige i Røde Kors, da de ikke kunne komme afsted til butikken og derfor mistede et stort socialt aspekt i deres tilværelse.

Arbejdsopgaverne i Røde Kors

Røde Kors er en stor hjælpeorganisation, hvor pengene går til nødhjælp og til at hjælpe ved katastrofer. I Danmark er der 240 Røde Kors genbrugsbutikker med omkring 10.000 frivillige. En af arbejdsopgaverne er at sortere i tøjet, som de får tilsendt fra Horsens genbrugscenter. Tøjet, der ikke er slidt eller lugter, bliver sat til salg. Hvert stykke tøj får en farvekode, så de frivillige kan holde styr på, hvornår tøjet har hængt der i to uger uden at blive solgt. Det tøj, der ikke er i pæn nok stand til at komme ud i butikken og det tøj, som har hængt i butikken for længe, bliver solgt til udlandet som beklædning eller som råmateriale til eksempelvis bunden af en sofa.

Fællesskabet er vigtigt

I Røde Kors på Lindegade 10 i Vejen er der omtrent 32 frivillige, heriblandt er der kun en mand, resten af de frivillige er kvinder. En af dem er Karen Bodil Schmidt, som har været i butikken siden januar 2014. Hun er folkepensionist og enkefrue, netop af disse to grunde blev hun opfordret til at være frivillig i Røde Kors. Så hun igen kunne komme ud og møde nogle andre mennesker. Karen Bodil Schmidt fortæller, at de fleste frivillige er ligesom hende, folkepensionister og enkefruer, derfor har corona-nedlukningen været særlig hård på den sociale front, for mange af de frivillige. Hun fortæller at under corona-nedlukningen, var der mange, som savnede at være i butikken. ”De har jo savnet deres makkere, de er jo altid to sammen, og man har det jo hyggeligt og sjovt, når man er sammen”. Dem der er i butikken om formiddagen har også et helt særligt socialt morgenritual, som de altid udfører, inden de åbner butikken, som har været særligt savnet under corona-nedlukningen. ”Dem om formiddagen, mange af dem kommer jo før end, vi åbner butikken, og de drikker jo kaffe og spiser rundstykker og får snakket og alt sådan noget, og så lukker de op klokken 10” fortæller Karen Bodil Schmidt. Altså kunne det tænkes, at flere af de frivillige har følt sig ensomme i den periode, hvor de ikke kunne komme ned i butikken og være sociale.

En anden af de frivillige i Røde Kors i Vejen er Karin Frischmuth, som har været i butikken siden 2012. Hun er butikkens kasserer, det vil sige, at hun holder styr på økonomien og får sat pengene i banken, når de skal. Karin Frischmuth fortæller, at der arrangeres en masse udflugter for de frivillige. De har blandt andet været i Horsens Statsfængsel, ellers plejer de, særligt når der starter nye frivillige i butikken, at tage ud forbi nogle andre Røde Kors butikker, for at se hvordan de er indrettet, ”Så er der nogen, der får nogle vældigt gode idéer, som så skal gennemføres” siger hun med et grin. Så selvom man ikke er en del af bestyrelsen, kan man stadig få lov til at komme med input til indretningen af butikken. Udover udflugten til Horsens Statsfængsel og diverse Røde Kors butikker har de også en årlig juletradition, ”Og så har vi holdt julefrokost. Så vi prøver at gøre noget”. Allerede den 25. september er der igen et socialt arrangement, der holder de nemlig generalforsamling. Så der foregår mange sociale aktiviteter udenfor butikken.

På et tidspunkt kommer Birgit Skou Jessen ind i butikken. Hun er dekoratør i Røde Kors i Vejen, og altså står hun for at dekorere butikken, så den er præsentabel især indenfor de forskellige højtider. Hun fortæller damerne, at hun burde tage til Kolding den efterfølgende dag, men altså ikke har mulighed for at komme dertil. Hvortil Karen Bodil Schmidt med det samme siger ”Jeg henter dig, så kører vi dig derud”. Hun tøvede ikke et sekund med at tilbyde sin hjælp til Birgit Skou Jessen. Dette er et tydeligt eksempel på, hvor godt de også har det med hinanden udenfor deres frivillige arbejde i Røde Kors.

Arbejdet i Røde Kors butikken er desuden med til at give flere af de frivillige overskud på den sociale konto, da flere af de frivillige også er Røde Kors besøgsvenner. Man kan sige, at de videregiver det sociale overskud, som de får ved at være frivillig i Røde Kors, til en ensom ældre, ved at være besøgsven.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: