Nordens hurtigst voksende sportsgren er også kommet til Vejen

I dette årti er den spanske sportsgren padeltennis blevet yderst populært i Skandinavien. Antallet af tennisbanerne med glas rundt om er vokset markant, og mange steder skal man være i god tid for at booke en bane. Fascinationen af den nye ketchersport er også nået til Danmarks største idrætscenter. 

af Luis A. Skovgaard 

Den lave temperatur holder ikke spillerne væk fra banerne.

Fra badminton til padel

På en snevejrsdag i januar måned er fire ældre herrer i Vejen Idrætscenters padelhal. Mændene har mange års erfaring med andre lignede sportsgrene, såsom badminton og tennis, men er i dette årti, ligesom mange andre, skiftet til padel. 

Den ene af de fire herre fortæller, at han plejede at spille badminton sammen med fem kammerater, men at de nu har byttet badminton og fjerbolden ud med padel. De spiller tre gange om ugen. Mandag, onsdag og fredag fra 8.30 til 10.00. De spiller for holde sig fysisk aktive, men også på grund af fællesskabet i det. 

Der er flere grunde til, at de er skiftet til padel. En af dem er, at det er mildere for kroppen, mener den tidligere badmintonspiller. Så i deres tilfælde spiller alderen en rolle. Tidligere bestyrer i en tennisklub, som også var tilstede i hallen, ser en tydelig forskel fra tennis som breddesport og så til padel. Han siger, at de unge spiller mere padel på som en breddesport, mens tennis hovedsageligt bliver spillet som en elitesport. Det gør de ifølge ham fordi: “spillet er tilgængeligt og levende”. Det går igen hos hans medspillere, som tror at spillet er blevet så populært, fordi man hurtig kan få nogle succesoplevelser som nybegynder. 

Det er ikke kun de ældre herre, der svinger padelbattet. En klasse fra Vejen Gymnasium var forinden også ude i hallen. På grund af terminsprøver i gymnastiksalen var klassen tvunget udendørs, og her valgte eleverne på eget initiativ at spille den nye populære ketchersport. 

Selvom de ældre herre stadig holder meget af deres respektive sportsgrene, og at gymnasieklassen i næste uge skal spille badminton igen, så har padel vundet indpas, også her i Vejen. 

Udendørsbane

Covid19 spillede også en rolle i det, især i Vejen. Lige inden pandemien ramte og nedlagde alle indendørs sportsaktiviteter, fik VIC åbnet sin første padelbane i deres uopvarmet hal.  Banen måtte derfor bruges, da den faldt under kategorien ‘udenfor’. Netop nedlukninger var med til at vækste padel sportens popularitet. Hvis man kigger på antallet af baner før og efter corona, danner der sig et tydeligt mønster. Ifølge Dansk Padel Forbund fandtes der i 2019 99 baner i Danmark, mens der pr dags dato findes over 1000. Det er en stigning på  942%

De fleste af dem er dog opvarmede indendørs baner. Sådan én har man ikke i Vejen Idrætscenter, men det fylder ikke noget hos de lokale padelspillere. Selvom graderne nærmer sig frysepunktet, er der ikke noget brok. “Padel er en udendørs sport” siger en af mændene. Han henviser til spillets oprindelse, hvor man i Spanien næsten altid spiller udendørs, og påpeger at der trods alt er dækket af for vinden.

Det er heller ikke på tegnebrættet, at der kommer en opvarmet hal i Vejen Idrætscenter. Med mange andre kommende projekter i Idrætscenteret må de klare sig med fem baner med tag og en enkelt udendørs.  

Kommet for at blive?

Men det er ikke alle, der er lige begejstret for den nyankomne ketchersport. Ovre i badmintonhallen findes der stadig nogle, som ikke er hoppet med på bølgen. Her er begejstringen for padel ikke eksisterende. Da jeg spørger ind til spillet, ryger det ud af munden på Else: “det er dødens pølse!”. Einar, som står ved siden af Else, har spillet badminton i 70 år, men har dog prøvet padeltennis. Han kunne ikke tilvænne sig bolden og ketcher, og kaldte spillet for hektisk. 

Tilbage i padelhallen er badmintonspilleren Ingemann. Han prøvede padel for første gang i efteråret 2022 og foretrækker stadig badminton, men synes det er sjovt at prøve sig med noget nyt for en stund. Til slut siger han: “vi må se om det på et tidspunkt topper”. Lige nu er der ingen tegn på det, og padelbanen i Vejen er booket de fleste dage mellem 17 og 21. 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: