Det kolde gys har givet Frede troen på det evige liv

Af Karoline Børjesson Barnkob

I cafeteriet i Vejen Idrætscenter sidder Henning, Elin, Freddy, Niels, Tage, og Frede. De taler om dagligdagens gøren og vender verdenssituation. For her sidder 6 personer med hver sin baggrund, men med et tilfældes: de bevæger sig i samme element, de er som fisk i vandet, når de som medlemmer af pingvinklubben 365 springer i det kolde vand.

Men inden de når til kaffen og alle slags emner, der kan tales om, springer de i det iskolde vand, som fylder det for dem attraktive bassin, som de 3 gange om ugen nyder godt af.
Men derefter sidder de så her og har gjort det de seneste 5 år. For lysten til at springe i har ikke forandret sig siden første gang.

Freddy Neergaard, tidligere formand for klubben, fortæller:
”Vi er sådan en lille gruppe i helheden som mødes 3 gange om ugen, mandag, onsdag og fredag. Vi hænger lidt sammen. Det er også os, der mødes her og slutter med kaffe og løser verdens problemer. Men det er en af ideerne i det, at man finder sammen socialt og med interesse i gruppen”.

Pingvinklubben 365
For 7 år siden kom Vejen Idrætscenters direktør Jakob Sander med tanken om at laver et koldvandsbassin. Et bassin, der følger årstidens temperatur i Vesterhavet og ovenikøbet kan konstruere modstrøm. Og det gav de 6 svømmeentusiaster ideen til Pingvinklubben 365.

Her kan man blive medlem og opleve fællesskabet både under og efter det kolde gys uden at føle sig presset.
Hverken alder eller fysik har indflydelse på optagelse i klubben, bare man komme med interesse og et smil. Pingvinerne føler sig også meget privilegeret over stedet og udtrykker stor begejstring for hele centret:
”Vi er fantastisk privilegeret at have sådan et stede her, hvor der er så mange muligheder, hvor man kan få et abonnement og bruge det hele. Det er helt vildt flot, og så er der ovenikøbet fri kaffe bagefter”, siger Henning Ranum.

Det kolde gys giver adgang til klubben
Under opsyn af et pingvinmedlem springer man på 30 dage 10 gange i det kolde vand, der i perioden fra 1. oktober til 31. marts måler lige omkring 3-7 Co, hvis man vil optages i Pingvinklubben 365.

Pingviner i koldvandsbassinet, i Vejen Idrætscenter

De seneste år er vinterbadning blevet populært, og det er der heller ikke noget at sige til.
Det kolde gisp skulle efter sigende være både vanedannende og livsgivende, hvis man spørg pingvinerne i klubben.
”Vi bliver meget gladere, og så har vi fundet ud af, at alle os, der går her, vi går ikke og bliver forkølet”, fortæller Freddy Neergaard”.

Når man bader i koldt vand, frigiver hjerne en masse signalstoffer, der medvirker til at blodkarrene i fingre, arme og ben trækker sig sammen og blodet løber mod de indre organer. Når man kommer op af det kolde vand, åbner alle blodkarrene sig igen, og blodet kan frit strømme tilbage, og en varm fornemmelse vil sprede sig.
Det er også disse signalstoffer, som øger vores humør.
Men det kolde vand har også positiv effekt på immunforsvaret. Når kroppen kortvarigt udsættes for stress, aktiverer man immunforsvaret, og epidemiologiske undersøgelser viser, at infektioner som bihulebetændelse, forkølelse og halsbetændelse hos vinterbadere falder med 40%.

Pingviner i mosaikker  
På den varme side af glasruden, der har udsigt til Årstidens Bassin, kan man ikke blot iagttage dampen fra saunaer og mærke den stikkende lugt af klor.

I VIC er kunst også en del af spaområdet, og her har Henning Ranum som Pingvinklubbens kunstner gjort klubben iøjnefaldende med sine to unikke mosaikværker, der med sine flotte nuancer af blåt og den centrale pingvin sætter stemningen, når man beslutter sig for en tur i vandet.

Henning Ranums mosaikkunst i Vejen Idrætscenter

Så hvorfor ikke springe en tur i det kolde, for som Freddy Neergaard fortæller om gruppens ældste medlem, Frede Gejl på 85: ”Han er begyndt at tro på det evige liv”.  

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: