Danske unge er i en liga for sig selv, når det handler om fest og sprut

Rui der styrer baren

Tekst/foto af Louis Andersen

Danske unge har forsat europarekord i druk. Mens det gennemsnitligt er cirka 80 % af de europæiske unge, der overhovedet drikker alkohol, så er det ca. 92 % af de danske unge. I de andre nordiske lande svinger andelen fra 35 % på Island, over 57 % i Norge og til 65 % i Sverige og 74 % i Finland. Så de danske unge er i en liga helt for sig selv. F.eks. drikker 16 % af unge 8-14 genstande om ugen. 15 % drikker 15 eller flere genstande på en normal uge.

Men hvad tænker de unge selv om alkoholkulturen, hvad tænker de om deres egen og hvorfor tro de selv, at folk finder en form for frihed i fest og spurt. Det har Mads Byriel, 20 år og Rui Martins, 27 år fra Askov højskole nogle tanker om.

Rui: Jeg synes, at unge i Danmark oplever et stort gruppepres omkring alkohol. Det betyder desværre at de unge drikker alt for meget især når de går i gymnasiet.

Jeg synes selv, at jeg drikker mere end jeg skulle. Der findes selvfølgelig folk som drikker mere end mig, men jeg vil alligevel gerne drikke mindre.

Mads: Jeg tænker ikke noget særligt, på trods af at vi skulle være en af de lande der drikker rigtig meget. Jeg synes faktisk ikke at det er noget problem, jeg har i hvert flad ikke tænk mig at blande mig i. Jeg synes at folk skal drikke det de har lyst til og så meget de har lyst til. Jeg synes måske en mere afslappet holdning ville have en modsat effekt, jeg tror folk ville begynde at drikke mindre hvis der ikke var al den fokus på hvor meget unge de drikker.

Jeg synes at mit eget alkoholforbrug er helt fantastisk. Jeg synes at jeg er udmærket til at holde igen og jeg kan samtidig godt finde ud af hvornår der er okay at give den gas. Det er sjældent at jeg bliver syg på aftenen, det er dog sket, den fornøjelse skal man også have, men med aldrene lærer man at styrer det bedre. Jeg styrer det i hvert fald rimelig godt synes jeg selv. Jeg har i hvert fald ikke noget problem, det største problem jeg har når jeg drikker, er når jeg spilder.

I en undersøgelse lavet af Alkohol og Samfund blandt danske gymnasieelever om positive forventninger til alkohol, kom der følgende resultat.

84% af både drengene og pigerne at de bliver gladere og sjovere og 84% af pigerne og 82% af drengene føler samtidigt at de bliver mere udadvendte. Hvad tænker de selv om det?

Rui: Ja, jeg føler mig mere social og mere modig til at starte en samtale med andre hvis jeg er til fest og drikker en øl eller to.

Mads: Ja, jeg føler mig klar mere udadvendt, men jeg ved ikke hvor meget frihed jeg føler. Det er flere ting man ikke kan gøre eller bør gøre når man er fuld. Jeg kan f.eks. ikke kører en tur når jeg er fuld og jeg har bestemt heller ikke lyst til at tale med mine forældre når jeg er fuld.

Hvorfor tror du at folk finder frihed i fest og sprut?

Rui: Mennesket er et socialt dyr. Vi kan godt lide at være sammen med andre, at blive accepteret og at slappe af. Fest giver os den sociale del af dette krav. Sprut hjælpe os med at være mindre nervøse og mindre akavede, samtidig med at vi bliver mere eventyrlystne.

Mads: Jeg tror folk finder frihed i fest og sprut fordi man kan nå en anden form for sindstilstand. Det er nødvendigvis ikke i kombination af de to, jeg tror også man kan finde en anden form for sindstilstand uden at drikke. Jeg drak f.eks. ikke lørdag og jeg synes det var meget afslappende. En fest er også noget man kan se frem til hvis man har haft en lang uge eller lang dag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: