Friheden ved endelig at kunne fortælle sine forældre, at man er biseksuel

Skrevet af Katrine de Almeida

07/10/2021

På billedet ses Rebekka Erlandsen stående foran en flagstang, hvori et regnbueflag er hængt op. Man kalder også dette flag for et pride flag, da det med sine mange farver symboliserer mangfoldighed, altså at alle skal have lov til, at være hvem de er uanset seksualitet.
Foto: Katrine de Almeida

Da Rebekka Erlandsen var 17 år gammel (nu 21), besluttede hun sig for at tage et stort skridt. Hun valgte at fortælle sine forældre om sin seksualitet. Rebekka har, siden hun var 13 år gammel, vidst, at hun var biseksuel, men alligevel valgte hun at vente 4 år med at fortælle det til dem. ”Jeg gik med det i mange år, før end jeg sagde det, for da jeg så skulle sige det, så vidste jeg godt, at de ville være sådan ”EJ”, og det var de så også”. Mellem 3,5 og 6,2 procent af den danske befolkning er homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede. Hvilket vil sige at omtrent 283 tusinde danskere har ligesom Rebekka været nødsaget til at komme ud med deres seksualitet overfor mindst ét andet menneske. 

Da Rebekka var 14 år, havde en af hendes veninder opfordret hende til at fortælle sin familie om sin seksualitet. I weekenden havde de i Rebekkas søskendeflok en tradition med, at de skulle sove sammen. Derfor tænkte hun, at det var et godt og trygt sted at starte. Så hun fortalte dem det, efter at de havde set film. “Og så var de sådan ”AD”. Og så sagde jeg bare, at det var en joke, og så vendte jeg mig om og græd”. De reagerede på ingen måde, som Rebekka havde ønsket det. Så af den grund, havde hun ikke lyst til at dele det med sine forældre, før hun blev noget ældre; hun vidste, at de ville være meget uforstående overfor det. ”Jeg havde prøvet at sige det til mine søskende inden, og det var gået dårligt, så derfor synes jeg bare generelt, at det hele var en dårlig oplevelse”. Hun beskriver oplevelsen med hendes søskende som dette: ”En følelse af at miste håb på en måde. Man havde lige håbet, at hvis de reagerede godt, så ville mine forældre måske også reagere okay. Så frustration”.

LGBTQ+ er et forum for folk med anden seksualitet end heteroseksualitet. B’et i LGBTQ+ står for biseksuel, hvilket vil sige, at man er tiltrukket af både mænd og kvinder.
Foto: Katrine de Almeida

Man bliver ældre

Da Rebekka blev ældre, begyndte hun at være lidt mere ligeglad med hvad folk tænkte om hende. Hun havde flere gode venner, som også var en del af LGBTQ+. ”Det kom med, at jeg blev ældre, at jeg begyndte at være lidt mere ligeglad. Jeg havde også nogle gode veninder, der også var indenfor LGBTQ+. Så de var bare gode til at opmuntre én, og så endte det med, at det var så normalt for mig til sidst, at jeg var ligeglad med, om mine forældre var lidt imod det. Og så sagde jeg det”. Selvom de ikke reagerede godt på det, så var det alligevel en byrde, der lettede fra hendes skuldre. “Jeg følte sådan lidt, at jeg havde fået sådan noget frihed, ved at jeg ikke skulle gå og holde noget hemmeligt”.

De accepterer det ikke 

Rebekkas forældre er stadigvæk ikke helt accepterende overfor hendes seksualitet, men derfor er Rebekka nu stadig glad for, at hun fortalte sine forældre om det, da hun var 17. “Og selvom de stadig reagerer ved at være sådan ”Ej er du stadigvæk sikker på at du kan lide begge køn” så er det bare rart at kunne sige det uden at skulle være bange for at komme til at afsløre noget, som du ikke er klar til at sige”. Rebekka mener også, at det er samfundet der til dels har skylden i, at det skal være så opkørt, at man har en anden seksualitet end hetero. ”Det havde heller ikke været mærkeligt, hvis ikke det havde været fordi, samfundet havde kørt det sådan op”. Derudover synes hun slet ikke, at det burde være så stor en ting, når nu der er så mange som hende, der har en anden seksualitet end den ordinære. ”Det er mega dumt, at det at jeg kan lide begge køn, skal betyde så meget”.

Rebekka kommer til sidst med en vigtig pointe, hun synes, er vigtig, at folk tager med sig videre; ”Jeg synes at folk skal være som de er, og du skal ikke lade andre bestemme hvem du er”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: