
Lavet af Louis Andersen og Rikke Christensen, 12/09-2021
I marts 2020 blev Danmark, som så mange andre lande, ramt af den nye og smitsomme coronavirus. Landet lukkede ned, og nærmest fra den ene dag til den anden blev vores fysiske og sociale kontakt til andre næsten ikke eksisterende. Coronapandemien ramte alle aldersgrupper og især de unge grupper. For folk i aldersgruppen 65+, skete der fordobling af folk der følte sig ensomme. I denne kategori er der flere som i forvejen var begrænset i deres kontakt til andre og nu var de pludselig også i en højere udsat gruppe i forhold til at blive smittet og alvorligt syge med corona. Dette gjorde, at folk i denne gruppe blev mere isolerede for andre end de i forvejen var.
Flere ældre føler sig ensomme
Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet, var der 4-5% af ældre over 65 der følte sig ensomme i 2017. Under nedlukningen af landet i foråret 2020 var tallet steget til 8,7%. Det vil altså sige, at antallet af ældre over 65 der føler sig ensomme næsten er fordoblet. Undersøgelsen viser, at alle aldersgrupper har været ramt af ensomhed under corona, fordi hele befolkningen skulle isolere sig. Blandt andet er antallet af folk der føler sig ensomme i aldersgruppen 16-24 steget fra 10% til 22% under corona. Alligevel har det måske ramt ekstra hårdt for de ældre at sidde alene i så lang tid. Lars Berg Schovsbo, Social- humanitær konsulent for Ældresagen fortæller at: “De ældre har følelsesmæssigt været rigtigt hårdt ramt, fordi aldersgruppen har været ekstra udsatte for corona.” Selvom undersøgelsen fra Københavns Universitet viser, at yngre aldersgrupper har oplevet en større procentvis stigning af ensomhed under corona, så bliver det sværere for ældre at komme ud af ensomheden igen, i forhold til yngre generationer. “Man er hurtigere til at komme i gang igen som ung. Specielt de ældre mænd har svært ved at komme ud af ensomheden nu” siger Lars Berg Schovsbo.
Det lykkelige menneske
Lars Berg Schovsbo konkluderer altså, at ældre har sværere ved at komme ud i samfundet og blive en del af sociale fællesskaber igen. Folk er efterhånden blevet vant til at holde en fysisk afstand til hinanden, og det kan medføre en social afstand også. Tina Bagger er ugekursist på Dans, dans, dans på Askov højskole, og hun fortæller, at hun også har haft svært ved at lægge corona restriktionerne fra sig. “I det offentlige skulle jeg lære, at man godt må gå tæt på hinanden igen, og det tog mig lang tid før jeg blev okay med at være tæt på folk.” Tina Bagger er nu taget på højskole, for at få noget socialt samvær, en masse grin og for at være en del af et fællesskab igen. “Jeg kom herhen på grund af en veninde, fordi hun havde sagt at det var fedt at tage på højskole, og det kan jeg kun give hende ret i.” Højskolen har ikke kun dansekursus, men mange forskellige kurser man kan tage på. Kristian la Cour har været højskolelærer på Askov højskole i 35 år, og han står for mange af Askovs korte kurser. Der er ét han stadig husker bedre end andre, fordi det fik så stor opbakning. Kurset handler om ensomhed, og hjælper til hvordan man kan komme ud af lige netop dét. “Vi kørte et ugekursus engang der hed “Det lykkelige menneske”, og det solgte rigtigt meget, fordi folk gerne ville komme og lære hvordan man blev lykkelige.” Til sammenligning har Ældresagen netop startet en kampagne, der skal hjælpe ældre ud af ensomheden efter corona. “Vi kører en kampagne lige nu der hedder “Kom og vær med”, som handler om at komme tilbage til det sociale liv igen efter corona.” Dette forklarer Lars Berg Schovsbo, og fortæller, at kampagnen blandt andet har aktiviteter hvor de ældre spiser sammen. For Ældresagen er det vigtigt at hjælpe de ældre i gang igen efter corona, og de gør alt hvad de kan, for at få fat i så mange som muligt, fortsætter Lars Berg Schovsbo: “Vi vil meget gerne mindske barriererne og hjælpe de ældre. Vi reklamerer meget i fjernsynet og på busser med vores kampagne, og kan også få fat i ensomme folk via kommunerne eller hjemmeplejen. ” De ældre skal være en del af et fællesskab igen, og lige netop détte ord, er essensen af højskole, mener Kristian la Cour.
Højskolelærer: Et højskoleophold kan hjælpe mod ensomhed
Kristian la Cour kan mærke at en tur på højskole gør noget godt for de ældre kursister. Han fortæller om hvordan nye fællesskaber opstår når man tager et ophold på Askov. “Et højskolekursus giver noget helt andet end fritidsaktiviteter, blandt andet fordi man spiser og sover sammen.” Det sociale fællesskab er altså anderledes på en højskole end til de normale fritidsaktiviteter.. Hvis man går til fritidsaktivitet er det et par timer om ugen, men på en højskole spiser man også sammen ud over de fælles aktiviteter der er planlagt. Kristian la Cour oplever tit, at dem der tager på højskole ikke har mange at tale med i dagligdagen. “Der er en del der kommer her, som bor alene. De har mistet mand eller kone og skal have noget nyt livsindhold.” På den måde kan det måske være rart, at man på en højskole også er sammen om normale dagligdags ting, såsom fællesspisning og fællessang. For eksempel har hele danmark oplevet, hvor meget sammenhold vi kan opleve, da Fællessang- hver for sig på DR rullede over skærmen hver fredag aften under corona. Her fik man skabt fællesskab for folk selvom hvert menneske sad derhjemme hver for sig og sang. Dette kan Kristian la Cour som højskolelærer og pianist tilslutte sig, “man opnår et enormt fællesskab ved at synge sammen.” Tina Bagger konkluderer til slut, at højskole er en god investering, men forklarer dog også, at det er en dyr investering. “Højskole koster jo mange penge, jeg betalte 5000 for en uge på “Dans, dans, dans”, så det kan helt sikkert være med til at afskære mange mennesker.”
Er højskole svaret?
Lars Berg Schovsbo anerkender også, at højskole kan være en god løsning til at få ældre op af sofaen og ud af huset igen: “Det er en super god idé at lave et samarbejde mellem højskoler og Ældresagen,” fortæller han begejstret og fortsætter: “Vi har for nyligt lavet en aftale med en højskole i sønderjylland, så vi begynder faktisk et samarbejde med højskoler snart.” Herefter pointerer han, at hvis samarbejdet med højskolen i sønderjylland går godt, vil Ældresagen prøve at starte flere samarbejder med højskoler. På den måde kan flere ældre få mulighed for at komme på højskole, og få lov til at opleve et fællesskab igen efter corona.
Skriv et svar