Coronavirus, også en psykisk sygdom

Coronavirussens konsekvenser har været tydelige for os alle. Nedlukning, isolation og uvisheden er noget vi alle har kunnet mærke. For en bestemt gruppe mennesker, personer med psykisk sygdom, har det været sværere at håndtere.  

Image.jpeg
Emma Ollerup Larsen oplevede at hendes angst blev forværret under coronakrisens nedlukning.

Af: Jonas Overgaard

Frygten og konsekvenserne
”Stortuder, ryster, hyperventilerer, slår og sparker, river håret ud ad hovedet på mig selv. Og det kan vare flere timer. Det er lidt en eksplosion inde i kroppen og oppe i hovedet. Jeg har ikke rigtig kontrol over mig selv.”

Sådan beskriver 19-årige Emma Ollerup Larsen et angstanfald. Disse anfald kommer med jævne mellemrum. Men efter 11. marts, da regeringen lukkede Danmark ned, har der været flere tilfælde af disse anfald for Emma Ollerup Larsen.

Den 1. marts ankom Emma til Askov Højskole og så frem til 3 måneder med andre unge, socialt fællesskab og undervisning. Dette ophold varede, i første omgang, kun 10 dage. Så blev hun sendt hjem på grund af nedlukningen i forbindelse med corona. Det betød, at hun kom hjem til dårlige vaner, isolation i hjemmet og manglende socialt samvær. Om det siger hun:

”Det der udløste angsten, her da jeg kom hjem den 11. marts, var ligesom uvisheden, altså ikke at vide noget, være alene og lukket inde. Ikke vide hvornår man kunne se sine venner igen.
Mod min vilje blev jeg sendt hjem, og jeg følte min verden ramlede sammen. Alt gik imod mig igen.”

Thomas Werge, professor ved Københavns universitet og dansk ansvarlig i stort studie om coronakrisens indflydelse på psykiatrien, mener også, at denne krise kan have konsekvenser for personer med psykiske lidelser. Han udtaler:

”Frygt er jo forfærdelig, for du kan jo ikke gøre noget. Du er meget lidt selv herre over, hvad der sker. Om du får en bombe i hovedet, eller du pludselig bliver syg. Så kan man sige, at den frygt og den stress din krop forbinder med frygt, og alle de reaktioner din krop har i forbindelse med stress, er noget der både disponerer for sygdom og fremkalder det for folk, der er disponeret i forvejen.”

Udover det, beskriver Werge 2 overordnede konsekvenser, som krisen bringer med sig. For det første, så bringer krisen en stress-faktor, der rammer hele befolkningen. Det kan have konsekvenser for folk, der er følsomme og for personer, der er syge i forvejen, og det kan skubbe nogle helt ud over kanten. For det andet kan isolationen, som er tvungen i denne tid, have seriøse konsekvenser for psykisk syge, som har tendens til at isolere sig selv i forvejen.

Det kan håndteres
Lin Hansen, førtidspensionist og cand.mag., er en af de personer med psykisk sygdom, der er kommet bedre igennem coronakrisen. Hun lider af bipolar affektiv lidelse, tidligere kendt som maniodepressiv. Men selvom hun dagligt kæmper med en svær psykisk sygdom, har hun klaret sig igennem coronakrisen uden en forværring af sin sygdom.

Lin fortæller, at hverdagen altid er meget påvirket af hendes sygdom, men hun har egentlig ikke mærket den store forskel under corona-krisen.
”Jeg har formået at flytte med stor hjælp fra mit netværk,” fortæller hun.
Lin er overbevist om, at hun ikke har haft det dårligere på grund af sin psykiske sygdom i løbet af foråret.
”Ellers ville jeg slet ikke kunne have flyttet,” er hun sikker på.

Måden hvorpå hun har håndteret krisen, har været at have en strategi fra starten. Lin valgte nemlig at sige til sig selv, at hun ikke skulle være bange for corona. På den måde skabte selve sygdommen ikke en ny frygt for Lin, og har hun undgået, at hendes mentale tilstand blev forværret.

Thomas Werge mener, at man skal tage sagen i egen hånd og gøre noget aktivt, så man undgår isolation. Han siger:

”Det er dårligt for mennesket at leve helt alene og i isolation. Så derfor handler det, ligesom for børn, find 1 eller 2, måske 3 at være sammen med. Lav en lille gruppe af legekammerater. Så se den gruppe oftere end man ellers ville gøre. Det er en mulig strategi for folk med psykisk sygdom. Så undgår man, i hvert fald i en eller anden udstrækning, den her isolation.”

Og Werge giver et andet godt råd:

”Et andet godt råd under coronaepidemien ville være ikke at følge med i medierne for meget. Det er kun super stressende. Det er det eneste, man får ud af det. Det får man ikke noget ud af, det er kun stressende at følge med i alle de der tal.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: