Bylaug og højskole arbejder sammen om storstilede planer til forskønnelse af Askov bymidte.
Af Simon Bruhn
Ænderne har om nogen taget Askovs gadekær til sig. I samlet flok går de rappende omkring bredden, som de støvsuger for snisk og snask. De har god grund til at være tilfredste med tingenes tilstand, men dermed står de temmeligt alene.
Arkitekttegnede planer
“Der har aldrig eksistereret nogen samlet idé for bymidten”, stønner Steen Gelting.
Landskabsarkitekten er medlem af Askov Bylaugs bestyrelse og har udarbejdet nogle foreløbige tegninger med forslag til, hvordan området omkring Torvet kan saneres og forskønnes. Han sidder i den blå spisestue i sit hus på Møllevej og fremviser sine planer, der har til mål at åbne Askovs centrum mere op.

“Det roder for meget. Vi skal have de buske omkring Brugsen væk, så det hele bliver mere tilgængeligt.”
Også fortidens synder skal der rettes op på. Steen Gelting så gerne, at gadelamperne i hele Askov blev mindre og omkring dammen skal al belysning tænkes om.
“Som det er nu, har vi en masse lyskilder rundt om selve søen, mens stierne er komplet mørklagte”, påpeger han og foreslår små lygtepæle med behageligt lys, der kan skabe en varm og hyggelig stemning. Denne atmosfære skal yderligere forstærkes genem rhododendronbede, andeøer og brostensbelagte gangveje.
Bred koalition for Askov
Steen Geltings idéer blev godt modtaget på et møde i Bylauget, hvor det blev besluttet også at inddrage højskolen i arbejdet. Gelting blev sendt tilbage til tegnebrættet for at udfærdige nogle udviddede skitser, mens man tog kontakt til Askov Højskoles styrelse.
Dennes formand, Hans Brun Hansen, er begejstret for planerne om at give bymidten et løft. På en lille gåtur fra højskolens indgang og ud til alléen gennem centrum fortæller han om, hvordan højskolen kan deltage i projektet.
“Jeg så gerne, at midtbyen blev et samlingssted for alle. Et sted, hvor både unge og gamle, lokale beboere og vores kursister kan mødes og slappe af.”
På græsplænen ved siden af Torvet stopper Brun Hansen op mellem to byger og udpeger krattet foran højskolens parkeringsplads. Hvis det kom væk, fortæller han, ville området åbne sig op og de store træer, der i dag gemmes væk i det tætte buskads, kunne endelig komme til deres ret og fylde mere i bybilledet.
Da Bylauget havde indviet højskolens styrelse i projektet, besluttede man at oprette en projektgruppe under ledelse af Bylaugets formand, Else Flansmose, og med Hans Brun Hansen som næstformand. Den 21. oktober mødes man igen, og det regnes med, at man allerede før jul vil kunne præsentere en samlet plan for Vejen Kommune, der har det sidste ord i sagen.
Mens højskolen, ifølge Brun Hansen, burde have let ved at samle penge til sine forehavender gennem diverse fonde, må Bylauget håbe på velvilje fra Teknisk Udvalg, som fordeler midlerne. Steen Gelting er dog optimistisk. Han er overbevist om, at Vejen Kommune kender til Askovs betydning for hele regionen.
“De skal nok godkende forslagene. Og når de gør det, vil de sikkert gå efter ‘det store projekt’ og gøre alt på én gang. Det giver bedre muligheder for at lokke private investorer til, for pengene skal helst komme dels fra staten og dels fra erhvervslivet”, vurderer han.
En åben højskole
Højskolens helt store bidrag til byfornyelsen består i en omlægning af funktionen for Fengers’ Hus, der ligger til venstre for entreen, ud mod Maltvej. I dag benyttes bygningen, der er en af skolens ældste, som værtshus og fristed for de lange kursister, hvilket i fortiden ofte har ført til klager fra flere af naboerne, der er blevet berøvet deres nattesøvn, når festen trak ud.
For tiden ledes der efter en alternativ beliggenhed for elevbaren, mens Fengers’ Hus ifølge planen skal åbnes for offentligheden.
“Det er endnu ikke besluttet, hvilken konkret rolle bygningen skal have, men den skal i hvert fald blive et mødested for byens indbyggere”, forklarer Brun Hansen.
Læs mere om det her:
https://askovnews.wordpress.com/2019/09/20/hojskole-med-pa-vognen/

Borgere med på råd
Inddragelsen af Askovs beboere er vigtig for alle involverede.
“Det skal ikke virke som et færdigkogt koncept skabt i Bylaugets baghave, påpeger Steen Gelting, “vi skal have borgerne med i det.”
Brun Hansen er enig: “Vi afholder et borgermøde i højskolens festsal den 7. oktober, og derudover har vi tænkt os at informere om vores forslag til forældremøderne på Askov-Malt Skolen. Det er vigtigt at have børnefamilierne med på toget.”

Skriv et svar