Hvad mener de unge om at bo Askov? Hvilke muligheder har de for deres fremtid, og hvad kan byen gøre bedre, for at lokke flere unge til?
Af Leo Mortensen
Årene mellem folkeskolens og gymnasiets afslutning har stor betydning for unge menneskers dannelse. Det er i disse år deres personlighed for alvor formes, og deres fremtid så småt falder på plads.
En stor rolle i denne dannelse finder man i byen og de omgivelser, som de unge vokser op i. Byens muligheder, kultur og faciliteter er med til at sætte et markant præg på den retning, som de unge vælger at gå.
Hvordan er det så at være ung i Askov – en by der er nok mest er kendt som en tidligere kulturel højborg, og ikke som byen der aldrig sover? For at finde svaret, skal vi have fat i hovedpersonerne selv.

Gymnasieeleven
Magnus Hans Brix er 17 år, og går i 1.R på Vejen Gymnasium. Han bor i Askov med sine forældre, spiller guitar i fritiden, og går meget op i kunst og politik.
”Askov er generelt et dejligt sted at bo. Alle mine venner bor i nærheden, så man bliver hurtigt tæt. Det er en by, hvor alle kender alle”, siger Magnus Hans Brix.
Om det sidstnævnte er en god eller dårlig ting, kunne han ikke svare på.
”Hvis man dyrker sport i fritiden, er der rigtig mange gode faciliteter til det. Hvis man dog som mig går mere op i musik og kunst, er mulighederne færre, hvilket er rigtig ærgerligt. Det ville være klogt hvis byen arrangerede flere begivenheder med unge der optræder, og samtidig åbnede flere steder med gode øvelokaler til unge musikere, kunstnere etc. Det ville nok inspirere flere til at gå den kreative vej, og bekæmpe den kedsomhed, som nogle af mine venner oplever.”
Storbydrømme
Når Magnus Hans Brix er færdig med sin uddannelse på Vejen Gymnasium, vil han flytte til København og studere psykologi.
”Mine venner og jeg har et generelt ønske om at flytte til de større byer, når vi er færdige med gymnasiet. Der er bare flere muligheder for arbejde, uddannelse og dyrkning af kunstneriske interesser end her i Askov og omegn. Jeg vil måske gerne være politiker en dag, og da magten er samlet i København, vil jeg gerne være så tæt på den som muligt.”

Ungarbejderen
Midt i hjertet af Askov ligger Dagli’Brugsen. Ved køledisken i butikken står Nikolaj Feiffert og sorterer de nye og gamle varer. Han er 16 år, og har job som ungarbejder i butikken. Sammen med sin familie bor han lidt uden for Askov og læser til dagligt på Vejen Business College.
”Jeg går til håndbold i min fritid og elsker at være aktiv. Idræt fylder meget i byen, og vi er mange unge som har fået kontakt ovre på Vejen Idrætscenter. På det punkt er jeg rigtig glad for at bo her. Det er også nemt at få et arbejde som ung. Jeg søgte ind her i Dagli’Brugsen, og fik stillingen med det samme. Om jeg bare var heldig, er svært at sige, men jeg har på fornemmelsen at man sagtens kan finde arbejde som ung her i byen.”
Nikolaj Feiffert vil dog ikke blive i butikken for evigt. Når han er færdig med sin uddannelse på Vejen Business College, vil han også flytte til en større by.
”Jeg satser på at tage til Kolding eller Esbjerg og læse videre. Der er bedre muligheder for ungdomsboliger og uddannelse end her i byen. På det punkt halter Vejen og Askov lidt efter, og jeg tror at området ville have mere succes med at lokke flere unge til byen, hvis der blev bygget flere ungdomsboliger. Generelt set er Askov dog en dejlig og tryg by at vokse op i, og jeg er glad for at være her.”
Om Vejen Kommune tager anbefalingerne om nye faciliteter til musikere og flere ungdomsboliger alvorligt, må tiden vise.
Skriv et svar