Tidsrejse til fods

En kølig septemberaften trodsede borgerne i Askov vejret og drog på en kulturel tidsrejse gennem byen.

Af Leo Mortensen

Himlen var så småt begyndt at åbne sig og væde Askovs gader til. Det forhindrede dog ikke et stort fremmøde til den kulturelle byvandring, som Askov Bylaug havde arrangeret mandag aften.

Turen skulle være med til at lære de fremmødte om Askovs historie, og om hvad der gør byen til et helt særligt sted at bo. Der var både unge og ældre blandt deltagerne, der under hele aftenen udvekslede smil, latter og fortællinger.

Arne Holm Petersen byder de fremmødte velkommen

Styr på historien

I spidsen for turen stod 86-årige Arne Holm Petersen, der har et stort og personligt kendskab til byens historie.

”Jeg kom til byen i 1966, så hvis der er nogen, der kender røverhistorierne, så er det mig.” fortæller Arne Holm Petersen og griner. Han fik arbejde som lærer på Skibelund Efterskole, da han flyttede til og har siden sin pension engageret sig i byens historie.

Turen startede ved Askov Højskole, som ligger til grund for en stor del af byens status som kulturel højborg. Herefter fortsatte vandringen ud ad Vejenvej, forbi Sløjdscenen, og tilbage til bymidten, som engang husede hele 3 købmænd og en landskendt boghandel. Kursen blev så sat til Møllevej og Poul la Cour Museet, hvor der ventede kaffe og kage til de efterhånden temmelig våde vandrere.  

Tiden set i bakspejlet

Her afsluttede Arne Holm Petersen med at vise billeder fra Askov gennem de sidste 120 år, og fortalte efterfølgende om, hvad han mente, der gør byen til et helt specielt sted.

”Historien er at finde overalt. Det er en by med en utrolig fortælling om iværksætteri og byggeri. Se bare på kirken ved dammen, som stod færdig under ét år efter den første sten blev lagt. Eller se på Poul la Cour, vores egen Thomas Edison, som byggede en mølle der forsynede hele Askov med elektricitet.”

Sidste stop på turen – Poul la Cour Museet

Ifølge Arne Holm Petersen er stemningen i byen den samme, som da han flyttede til. Han understreger dog, at man ikke kan genskabe den ’succes’ som prægede Askov i slutningen af 1800’tallet og frem til 1930’erne, hvor nye virksomheder og foreninger skød op overalt.

”Det er en dejlig by med et godt fællesskab, men ser man på historien, bliver det svært at opleve samme fremgang som før i tiden.”

På grund af det store fremmøde, bliver det helt sikkert til en ny byvandring i fremtiden, og selvom Arne Holm Petersen denne gang var vikar for den egentlige leder af turen, er han frisk på at stå i spidsen igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: